Дистанційне навчання
04.21.2022, 8:40 AM | |
Опис презентації окремими слайдами: СЛАЙД № 1 Вуглеводи. Глюкоза і сахароза ознайомитись із класифікацією вуглеводів, їх фізичними властивостями; отримати уявлення про будову молекул глюкози і сахарози; з'ясувати поширення вуглеводів у природі, їх біологічну роль, застосування. СЛАЙД № 2 Вуглеводи (сахариди) — органічні сполуки зі змішаними функціями. Більшість вуглеводів мають емпіричну формулу Cn(H2O)m, звідки і походить їхня назва («вуглець» + «вода»). Як правило, містять декілька гідроксильних груп -ОН Класифікація вуглеводів СЛАЙД № 3 Якщо цукристість сахарози прийняти за 100, то цукристість глюкози – 74, фруктози – 173, лактози – 16, галактози – 32. СЛАЙД № 4 Глюкоза (виноградний цукор) Білі кристали солодкі на смак, легко розчиняються у воді. Знаходиться в соку винограду, в багатьох фруктах, меді, у крові тварин і людей. Утворюється в рослинах в результаті процесу фотосинтезу: 6CO2 + 6H2O C6H12O6 + 6O2 СЛАЙД № 5 Існує у вигляді циклічних і лінійних форм, які у розчині перебувають у рівновазі Структурні формули глюкози Належить до альдегідів (у 9 кл. не вивчаємо) та багатоатомних спиртів СЛАЙД № 6 Хімічні властивості глюкози Глюкоза — цінна поживна речовина. У результаті її окиснення в тканинах вивільняється енергія, необхідна для нормальної життєдіяльності організмів. Реакція окиснення C6H12O6 + 6O2 6CO2 + 6H2O СЛАЙД № 7 Хімічні властивості глюкози Відбувається за участю ферментів (наприклад, дріжджових). Спиртове бродіння здавна використовується людиною у процесі хлібопекарства («сходження тіста») та виготовлення алкогольних напоїв 2. Спиртове бродіння СЛАЙД № 8 Хімічні властивості глюкози Під дією ферменту молочнокислих бактерій утворюється молочна кислота. Використовується для квашення овочів, сирокопчення, приготування кисломолочних продуктів . Також відбувається в тканинах тварин у відсутності кисню при великих навантаженнях. 3. Молочнокисле бродіння СЛАЙД № 9 Якісні реакції на глюкозу Глюкоза – багатоатомний спирт 1. Взаємодія з купрум (II) гідроксидом Cu(OH)2 Блакитний осад – синій розчин При взаємодії багатоатомних спиртів зі свіжодобутим осадом купрум (ІІ) гідроксидом блакитний осад розчиняється, утворюючи синій осад СЛАЙД № 10 Якісні реакції на глюкозу В результаті реакції чисте срібло осідає на стінках хімічного посуду 2. Взаємодія з Ag2O в розчині NH3 (реакція «срібного дзеркала») Глюкоза – альдегід (у 9 кл. не вивчаємо!) СЛАЙД № 11 фармацевтична промисловість; кондитерське виробництво; виробництво дзеркал та іграшок (сріблення); хімічна промисловість. Застосування глюкози СЛАЙД № 12 залишок глюкози залишок фруктози Структурна формула сахарози СЛАЙД № 13 Сахароза (буряковий, або тростинний цукор) Білий, без запаху, кристалічний порошок з солодким смаком, добре розчинний у воді Молекулярна формула C12H22O11. Являє собою сполучення двох молекул: глюкози C6H12O6 та фруктози C6H12O6 (ізомера глюкози) СЛАЙД № 14 Піддається гідролізу під дією кислот і ферменту сахарази. Утворюється суміш глюкози і фруктози — інвертний цукор. Властивість сахарози - гідроліз При нагріванні вище температури плавлення карамелізується, тобто перетворюється у суміш складних продуктів. Ці продукти під назвою «колер» використовують у виробництві напоїв і коньяків для забарвлювання готових продуктів. СЛАЙД № 15 Експериментуємо. Дослідимо якість меду Фальшивий мед може містити цукор, патоку, крейду, борошно, навіть крохмаль. Щоб перевірити наявність нерозчинних домішок, у невелику пробірку набираємо мед з дна посудини, де він зберігається, й додамо дистильовану або просто кип’ячену воду такого ж об’єму (у відношенні 1:1). Коли мед розчиниться у воді, нерозчинні домішки будуть добре помітні на дні пробіки або на поверхні розчину. Якщо до розчину меду додати кілька крапель спиртового розчину йоду, то мед, який має домішки крохмалю посиніє. Для виявлення домішок крейди в пробу меду крапають оцтову кислоту. Якщо суміш «скипає», через виділення вуглекислого газу, це вказує на наявність крейди. Домішки патоки можна виявити спиртом або горілкою. Чистий мед дасть прозорий розчин, а мед з крохмальною патокою стане молочно-білим. Декілька крапель 3% розчину арґентум нітрату допоможуть виявити цукрову патоку – випаде білий осад. Натуральний мед майже в 1,5 разів важчий за воду. На холоді або при довготривалому зберіганні він утворює дрібні кристалики. Якщо в банці меду з’явилися великі кристали, це вказує на наявність сахарози. СЛАЙД № 16
| |
| |
Переглядів: 131 | Завантажень: 0 | |
Всього коментарів: 0 | |