Дистанційне навчання
11.03.2020, 1:51 PM | |
Значення бактерій у природі. Бактерії викликають гниття загиблих рослин і тварин на землі та у воді. Без них земля була б покрита різним мертвим матеріалом. Переробляючи складні речовини, бактерії розкладають їх на прості, які у свою чергу повертаються в ґрунт, воду і повітря, де використовуються рослинами і тваринами. Тобто бактерії мають велике значення у кругообігу вуглецю, кисню, водню, азоту, фосфору, сірки, кальцію та інших елементів.Багато видів бактерій сприяють активній фіксації атмосферного азоту і переводять його в органічну форму, що підвищує родючість ґрунтів. Особливо велике значення мають бактерії, що розкладають целюлозу й пектинові речовини, які є основним джерелом вуглецю для життєдіяльності мікроорганізмів ґрунту. Завдяки життєдіяльності бактерій ґрунт звільняється від багатьох шкідливих продуктів і насичується цінними поживними речовинами.Значна кількість бактерій ґрунту та водойм слугують їжею дрібним тваринам. Бактерії-симбіонти, їх значення для живих організмівБактерії кишечнику людини (наприклад, кишкова паличка) відіграють дуже важливу роль у процесах її життєдіяльності. Зокрема, вони синтезують вітаміни групи В та вітамін K. Тому якщо усунути ці бактерії з кишково-шлункового тракту людини, що трапляється, наприклад, при тривалому лікуванні антибіотиками, то організм стає більш сприйнятливим до патогенних бактерій та грибів. Бактерії — симбіонти кишечнику жуйних тварин, відіграють дуже важливу роль у перетравленні целюлози. Жуйні тварини самостійно не можуть її перетравлювати, оскільки не виробляють необхідних ферментів. Основну ж масу в харчуванні цих тварин становить рослинна їжа, яка має значний вміст целюлози. Тому симбіотичні бактерії, які живуть у рубці шлунка жуйних, розщеплюють целюлозу до сахарози, необхідної організму хазяїна. Таким чином, без симбіотичних бактерій жуйні не могли б використовувати в їжу траву та листя, багаті на целюлозу. Значення бактерій у житті людиниЗ давніх-давен людина використовує здатність деяких бактерій спричиняти бродіння. До цієї групи належать і молочнокислі бактерії. Вони зазвичай містяться в рослинному матеріалі, що розпадається, або в молочних продуктах, де вони виробляють молочну кислоту як основний кінцевий продукт обміну речовин. Ця їхня властивість стала причиною використання молочнокислих бактерій людиною для бродіння через те, що наявність кислоти запобігає росту інших, потенційно шкідливих бактерій. Деякі молочнокислі бактерії виробляють бактеріоцини (бактеріальні токсини), що збільшують захист продукту від інших мікроорганізмів. Крім того, молочна кислота та інші метаболіти впливають на органолептичні властивості продуктів харчування. Ці бактерії є одними з небагатьох мікроорганізмів, що вважаються безпечними для споживання в їжу живими, завдяки їх поширеності в продуктах харчування та ролі в здоровій флорі слизу травного тракту. Багато видів бактерій використовують у різних галузях промисловості для добування ацетону, етилового й бутилового спиртів, оцтової кислоти, ферментів, гормонів, вітамінів, антибіотиків, білкововітамінних препаратів тощо. Деякі види бактерій проникають в організм людини й оселяються там, спричиняючи захворювання. Це хвороботворні бактерії. Проникнувши всередину тіла людини, хвороботворні бактерії живляться, швидко розмножуються й отруюють організм продуктами своєї життєдіяльності. Хвороботворні бактерії спричиняють тиф, холеру, дифтерію, правець, туберкульоз, ангіну, сап, сибірку, бруцельоз та інші хвороби.
Д/З Скласти пам'ятку "Профілактика бактеріальних захворювань"
Класифікація бактерій - бактерії гниття та розкладу; - грунтові бактерії; - молочнокислі бактерії ; - хвороботворні бактерії.
1. Бактерії розкладу та гниття
В грунті міститься велика кількість бактерій – сотні мільйонів в 1 г.
Бактерії приймають участь в вивітрюванні гірських порід та мінералів. Так, залізобактерії сформували великі поклади залізних руд.
Сіркобактерії та мінералізація органічних залишків Бактерії, які беруть активну участь в мінералізації органічних з'єднань, вважаються санітарами планети. З їх допомогою органічні речовини загиблих рослин і тварин перетворюються на перегній, який грунтові мікроорганізми перетворюють в мінеральні солі, так необхідні для побудови рослин. Мінералізація органічних речовин, що надходять у водойму, відбувається в результаті біохімічного окислення.
Кругообіг карбону Карбон є найважливішим клітинним речовиною тваринного і рослинного світу, а так само світу рослин. Він становить 50% сухого залишку речовини клітини. Багато карбону міститься в клітковині, якою харчуються тварини. В їх шлунку клітковина під дією мікробів розкладається і далі, потрапляє назовні де розкладається целюлозними бактеріями . В результаті їх роботи грунт збагачується гумусом, що значно підвищує його родючість, а вуглекислота повертається в атмосферу.
2. Азотфіксуючі (грунтові) бактерії
Бульбочкові бактерії – рід бактерій,що утворюються на коренях багатьох бобових рослин бульбочки та фіксуючих молекулярний нітроген повітря в умовах симбіозу з рослинами.
Виявляється, зв'язувати азот і утворювати аміак вміють синьо-зелені водорості (Ціанобактерії ), особливі бульбочкові бактерії . Всі ці корисні бактерії виробляють до 90% зв'язаного азоту і втягують до 180 млн. т. азоту в азотний фонд ґрунту.
3. Очищення водойм
Бактерії, які очищають воду , стабілізують рівень її кислотності. З їх допомогою скорочуються донні відкладення, поліпшується здоров'я риб і рослин, що живуть у воді. Нещодавно групою вчених з різних країн були виявлені бактерії, які руйнують детергенти, що входять до складу синтетичних миючих засобів та деякі лікарські препарати. Широко застосовується діяльність ксенобактерій для очищення грунтів і водойм, забруднених нафтопродуктами.
Пластикові купола, які очищають воду. В них містяться гетеротрофні бактерії, що живляться вуглеводнями, і автотрофні бактерії, що використовують амміак- і нітровмісні матеріали. Система трубок підтримує їх життєзабезпечення.
4. Молочнокислі бактерії
Молочнокислі бактерії беруть участь в створенні кисломолочних продуктів. Кисломолочні продукти - група молочних продуктів, що виробляються з незбираного коров'ячого молока або його похідних (вершків, знежиреного молока і сироватки) шляхом сквашування заквасками. Молочнокислі продукти виготовляються також з молока овець, кіз, кобил та інших тварин.
Кисломолочні продукти Айран Ацидофілін Кефір Йогурт Ряжанка Варенец Мацоні Кумис
Айран - різновид кисломолочного напою або різновид кефіру у тюркських та кавказьких народів. У різних мовах і в різних народів точний сенс назви та технологія приготування трохи розрізняються, але загальним є те, що це молочний продукт, одержуваний за допомогою молочнокислих бактерій. Має різний рівень жирності. Башкири люблять втамовувати їм спрагу під час косовиць.
. Виробляється з молока, сквашеного заквасками чистих культур, одна з яких - ацидофільна паличка. У 1910 році російський вчений Гарт Е.Е. довів, що ацидофильную паличку можна з успіхом застосовувати з лікувальними профілактичними цілями в боротьбі з шлунково-кишковими захворюваннями, і що ця бактерія очищає кишечник від гнильних і деяких хвороботворних мікробів
Кефір - кисломолочний напій, що отримується з незбираного або знежиреного коров'ячого молока шляхом кисломолочного і спиртового бродіння із застосуванням кефірних «грибків» - симбіозу декількох видів мікроорганізмів: молочнокислих стрептококів і паличок, оцтовокислих бактерій і дріжджів
Йогурт – кисломолочний продукт, який виробляється з незбираного молока шляхом його сквашування спеціальними культурами - Lactobacillus bulgaricus (болгарська паличка) і Streptococcus thermophilus (термофільний стрептококом).
Ряжанка - кисломолочний напій, що отримується з коров'ячого топленого молока спільним молочнокислим і спиртовим бродінням. Заквашування проводиться термофільними молочнокислими стрептококами і чистими культурами болгарської палички, сквашується протягом 3-6 годин. Має жовтувато-буруватий відтінок і традиційний кисломолочний смак. фактично є одного з різновидів йогурту без смакових добавок.
Варенец, поряд з кисляком, - це стародавній кисломолочний напій. Для приготування варенца використовували пряжене молоко, випарене в печі в глиняному глечику. Підготовлене пряжене молоко квасять сметаною. Особливий смак варенца надавали молочні пінки на поверхні напою. У сучасній молочної промисловості для приготування варенца використовують топлене молоко, яке сквашується кисломолочними культурами та ацидофільної паличкою.
Мацун або мацоні - вірменський і грузинський йогурт з кип'яченого коров'ячого, буйволиного, овечого, верблюжого або козячого молока. Основна мікрофлора цих напоїв - болгарська паличка і теплолюбні молочнокислі стрептококи. молоко заквашують при підвищених температурах (48-55 ° С) і квасять в пристрої, зберігає тепло, приблизно 3-4 години.
Кумис - кисломолочний напій білуватого кольору з кобилячого молока, отриманий в результаті молочнокислого і спиртового бродіння за допомогою болгарської та ацидофільної молочнокислих паличок і дріжджів.
Молочнокислі бактерії в приготуванні овочевих страв
Беруть участь у заквашування капусти і солінні огірків і помідорів.
5. Хвороботворні бактерії
Викликають такі хвороби, як тиф, дизентерія, холера, бруцельоз, туберкульоз, ангіну, сап, сибірську виразку, правець, чуму.
Стафілокок золотистий
Стрептокок і стрептококова інфекція
Холерний вібріон Боротьба з хвороботворними бактеріями Заходи попередження бактеріальних хвороб: Закривати рот при кашлі; Кип'ятити носові хустки; Здійснювати лікарський контроль над джерелами води та продуктами харчування; Дезінфікувати приміщення; Робити попереджувальні щеплення.
Біотехнологія
| |
| |
Переглядів: 676 | Завантажень: 0 | |
Всього коментарів: 0 | |