Понеділок, 12.23.2024, 9:41 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
Вхід на сайт
Категорії розділу
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Дистанційне навчання КУ "Гімназія с. Дунів"

Дистанційне навчання


Біологія
10.21.2020, 12:12 PM

Бактерії – найменші одноклітинні організми. 6 клас

Бактерії

Вперше побачив бактерії Природна питна вода та зубний наліт  Луі Пастер (1822-1895) Засновник науки – мікробіології Зясував, що бактерії є причиноюзахворювань: сибірська виразка, холера Розробив перші методи боротьби з бактеріями Розміри бактерій 0,5 – 2 мкм; здатні швидко поглинати речовини своєю поверхнею; швидко ділитися; швидко поширюватися; легко проникають у тіла великих організмів

Форма бактерій Коки Бацили Вібріони Спірили

Будова бактеріальної клітини

Спосіб живлення бактерій Гетеротрофне Споживають готові органічні речовини Автотрофне Із неорганічних речовин утворюють органічні

За несприятливих умов переходить у стан анабіозу – тимчасове приинення поцесів жттєдіяльності. Пережидає несприятливі умови у вигляді спори – захисної оболонки.

Робота з підручником Стор. 50, таблиця 2. Кількість бактерій навколо нас

Потрапляють в організм Оселяються Розмножуються Виділяють отруйні речовини токсини Виникає захворювання Шкідливі бактерії

Особливо небезпечні, що спричинюють Чуму Висипний тиф Холеру Сибіську виразку Орнітоз Небезпечні токсини в продуктах харчування при порушенні правил зберігання – захворювання ботулізм

Небезпечні бактерії Збудники: туберкульозу ( туберкульозна паличка) дифтерії ( дифтерійна паличка) виразка шлунка та дванадцятипалої кишки (гелікобактер) сальмонельозу (сальмонели) прокази (мікобактерія прокази)

Умовно - небезпечні Звичайні мешканці тіла людини Шкідливого впливу на організм не спричиняють Кишкова паличка Масове розмноження – викликають запалення, розлад шлунку, головний біль, слабкість Перетворюються на збудників хвороб (стор. 54, робота з текстом)

Корисні бактерії Покращують травлення Забезпечують організм необхідними речовинами Пригнічують розвиток умовно-небезпечних бактерій

 

Молочнокислі бактерії Самостійно розвиваються в молоці Викликають його скисання – молочнокисле бродіння

Біфідобактерії Не зброджують молоко Вносять у кисломолочні продукти, щоб заселити ними кишечник людини Різноманітні соління, квашені та мочені овочі і фрукти

Домашнє завдання Опрацювати параграфи 11-13, Вивчити терміни та поняття Підготувати повідомлення “шкідливі та корисні бактерії”

 

 

Категорія: 6 клас | Додав: uljanalanova
Переглядів: 208 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar